REKLAMA
baner_citroen_970x250_C3_18-09-2017

Praca

60 tys. bułek na godzinę

Opublikowano 21 lipca 2018, autor: oprac. FP

Gigantyczna piekarnia skandynawskiego koncernu została oficjalnie otwarta.

Zakład produkcyjny spółki Lantmannen Unibake, po ponad dwóch latach budowy, w końcu został oficjalnie otwarty. Ten skandynawski producent pieczywa obecny jest w Polsce od początku lat 90. Piekarnia w Nowej Soli jest największa w kraju i druga co do wielkości w Europie.

Pierwsze, testowe wypieki zjechały z taśm jeszcze w styczniu. W tej chwili, po uzyskaniu wszelkich niezbędnych certyfikatów jakościowych, nowa linia wytwarza bułki do hamburgerów, a jej zdolności produkcyjne to 60 tys. sztuk na godzinę, co w skali roku daje do 450 mln bułek.

? Rozpoczęcie sprzedaży produktów z piekarni w Nowej Soli to dla nas szersze możliwości, lepsza pozycja konkurencyjna i bezpieczeństwo dostaw dla naszych klientów, co jest kluczowe do osiągania sukcesów na wysoko konkurencyjnym rynku – mówił Janusz Tabor, Dyrektor Sprzedaży Lantmannen Unibake w Polsce.

Do końca 2019 w nowosolskim zakładzie będą trzy linie produkcyjne, wytwarzające 60 tys. ton pieczywa rocznie. Głównymi odbiorcami pieczywa z Nowej Soli będą międzynarodowe, duże sieci restauracji szybkiej obsługi sprzedające hamburgery i hot dogi, restauracje, bary, stacje benzynowe. Około 50 proc. produkcji trafi na rynek polski, pozostała część ? na rynek niemiecki, a także do Czech, Słowacji, Państw Bałtyckich i Skandynawii.

W Nowej Soli powstawać będzie różnego rodzaju pieczywo mrożone, w szczególności pieczywo typu fast food oraz mrożone bułki, bagietki i chleby do odpieku w sklepie.

Dotychczasowa wartość inwestycji w Nowej Soli to 37 mln euro, a jej całkowita wartość do końca roku 2019 wyniesie 75 mln euro. Docelowo w Nowej Soli zatrudnienie znajdzie 110 pracowników. Obecnie firma zatrudnia w naszym ponad 450 osób.

Napisz komentarz »